Categories: Domáce správy

COVID automat nedovolil uvoľniť opatrenia, Matovič opäť obhajuje celoplošné testovanie!

Epidemická situácia je stále vážna, Slovensko je celé v „čiernej“ farbe. Opatrenia od pondelka 15. februára nedovolil „zjemniť“ COVID automat, pretože situácia sa zhoršila vo väčšine okresov, 15 ich je v čiernej farbe, 51 v bordovej a 13 v červenej. Ani jeden už nie je v bledoružovej farbe.

Čierne okresy na Slovensku

  • Partizánske, Dunajská Streda, Galanta, Snina, Nitra, Šaľa, Zlaté Moravce, Revúca, Rožňava, Bánovce nad Bebravou, Nové Mesto nad Váhom, Hlohovec, Piešťany, Trnava, Žiar nad Hronom

Bordové okresy na Slovensku

  • Banská Bystrica, Brezno, Prievidza, Bratislava, Malacky, Pezinok, Dolný Kubín, Námestovo, Tvrdošín, Humenné, Medzilaborce, Komárno, Košice, Levice, Ružomberok, Martin, Turčianske Teplice, Michalovce, Sobrance, Nové Zámky, Kežmarok, Levoča, Poprad, Ilava, Považská Bystrica, Púchov, Prešov, Rimavská Sobota, Senica, Spišská Nová Ves, Topoľčany, Trebišov, Myjava, Trenčín, Veľký Krtíš, Vranov nad Topľou, Banská Štiavnica, Žarnovica, Bytča, Žilina, Detva, Krupina, Zvolen

Červené okresy na Slovensku

  • Bardejov, Senec, Čadca, Kysucké Nové Mesto, Liptovský Mikuláš, Lučenec, Poltár, Sabinov, Skalica, Gelnica, Stará Ľubovňa, Stropkov, Svidník

Od 10. februára je potrebné sa preukazovať negatívnym testom na ochorenie COVID-19, ktorý nie je starší sedem, 14 alebo 21, podľa toho v akom „farebnom“ okrese sa nachádzate. 

Keďže je potrebné sa testovať, niektoré mestá opäť počas víkendu 13. a 14. januára posilnili odberné miesta„Máme pred sebou náročné obdobie. Tým, že sme otvorili školské zariadenia, tá situácia bude ešte vážnejšia,” povedal minister zdravotníctva Marek Krajčí v rámci hodnotenia epidemickej situácie. Potvrdil, že situáciu komplikuje britský variant koronavírusu. Juhoafrická mutácia sa zatiaľ na Slovensku nepotvrdila.

 

 

Premiér Igor Matovič (OĽaNO) na sociálnej sieti Facebook opäť obhajuje celoplošné testovanie:

PRAVDOU NA LŽI
Keď vám bude opäť po milióntykrát niekto tvrdiť zlomyselné bludy, že plošné testovanie na konci októbra nemalo žiadny zmysel, ukážte mu tento graf.
Ak vie trochu čítať grafy – je z neho zrejmé, že mimoriadne prudký nárast pacientov v októbri plošné testovanie na mesiac úplne zastavilo … a to bolo kvôli odporu múdrych vlastne len jedno poriadne kolo. Nasledovné naplánované tri kolá v decembri sa z dôvodu sabotáže nákupu testov už neuskutočnili … a tak dnes môžeme počítať obete na tisíce – presne tak, ako som v decembri varoval a pritom kolegu idiotom nazval. A keďže nám medzičasom podiel britskej mutácie narástol do výššin, dostať situáciu pod kontrolu – pri existujúcej ochote mnohých ľudí obchádzať opatrenia – bude veľmi veľmi náročné … a bude stáť ďalšie tisícky životov.
Povedané inak – v decembri sme mohli hasiť stredný oheň. Ľudia však verejne podporovali bludárov kričiacich po otváraní reštaurácií a tvrdiacich, že “krivku pozitívnych sa netreba snažiť znižovať, lebo ona opäť narastie”. Napriek týmto populárnym bludom sme presadili lockdown, ktorý rast chorých v nemocniciach nezastavil, na Silvestra sme prijali tvrdší, nezastavil to ani on … tieto týžne už ideme len podľa Covid Automatu navrhnutého epidemiológmi … a vôbec to nevyzerá na rýchly pokles.
Ak by ste si dávali otázku, ako je možné, že v iných krajinách rovnako silný lockdown zabral omnoho skôr … odpoveď je jednoduchá – koaličné strany, opozícia a prezident tam držia spolu … lebo dobre vedia, že v čase pandémie populizmus a hra na % popularity zabíja.

PRAVDOU NA LŽI

Keď vám bude opäť po milióntykrát niekto tvrdiť zlomyselné bludy, že plošné testovanie na konci októbra…

Uverejnil používateľ Igor Matovic Nedeľa 14. februára 2021

 

 

zdroj: SITA, Igor Matovic

redakcia

Recent Posts

Ktorý druh kávy si obľúbite, môže napovedať o vašom životnom štýle a postoji.

Čierna káva Preferujete čiernu kávu, čistú, bez prídavkov? Máte radi veci priamočiare, nemáte trpezlivosť pre…

3 mesiace ago

V odtieňoch žĺtok sa skrýva tajomstvo zdravia, zlatistá alebo oranžová – ktorý žĺtok je najzdravší

"Vajcia patria dlhé roky k neodmysliteľným a najdôležitejším prvkom našej stravy. Či už varené, vyprážané…

3 mesiace ago

Tento muž v roku 1983 zachránil svet od Tretej svetovej vojny, no skoro nikto o jeho hrdinskom čine nevie. Česť jeho pamiatke!

Dňa 26. septembra 1983 sa svet dostal na pokraj atómovej vojny. Zato, že nevypukla, môžeme…

5 mesiacov ago

VIDEO: Chlapci ohromili svet na predškolskej talentovej súťaži

Nič nezahreje srdce viac, ako keď sa stanete hrdým rodičom. Rodičia, ktorí prihlásili svojich štyroch…

5 mesiacov ago

VIDEO: Žena pri plašení holubov vypadla z okna. Zo 7. poschodia visela len za nohu!

Na poslednú chvíľu prišli pražskí policajti k žene, ktorá visela z okna na siedmom poschodí.…

5 mesiacov ago