Categories: Zahraničné správy

AKTUÁLNE! Streľba v centre mesta: Hlásia najmenej dvoch mŕtvych a štyroch zranených!

Pri streľbe, ktorej terčom bolo kurdské kultúrne centrum v rušnej parížskej štvrti, v piatok zahynuli traja ľudia a traja ďalší boli zranení, informovali úrady. Podozrivý 69-ročný muž bol zranený a zatknutý.

Parížska prokuratúra začala vyšetrovanie pre vraždu a pokus o vraždu. Parížska prokuratúra uviedla, že podozrivý mal v minulosti policajný záznam vrátane zatknutia za útok na migrantov žijúcich v stanoch a že vyšetrovatelia zvažujú možný rasistický motív streľby.

Podľa starostky 10. obvodu Alexandry Cordebardovej sa streľba odohrala napoludnie v kurdskom kultúrnom centre a v reštaurácii a kaderníctve v jeho blízkosti. V rozhovore s novinármi na mieste činu uviedla, že “skutočný motív” streľby zostáva nejasný.

Počas jej prejavu skandoval neďaleký dav “Erdogan, terorista” – odkazujúc na tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana – a “turecký štát, vrah”.

Polícia uzavrela oblasť v 10. obvode francúzskeho hlavného mesta, na rušnej ulici s obchodmi a reštauráciami v blízkosti železničnej stanice Gare de l’Est. K streľbe došlo v čase, keď Paríž pred vianočným víkendom žije čulým ruchom. Parížske policajné oddelenie varovalo ľudí, aby sa zdržiavali mimo tejto oblasti.

Parížska prokurátorka Laure Beccuauová uviedla, že tri osoby zasiahnuté pri streľbe zomreli, jedna je v kritickom stave a ďalšie dve sú hospitalizované s menej vážnymi zraneniami. Útočník bol podľa nej tiež zranený v tvári.

Protiteroristickí prokurátori sú podľa nej v kontakte s vyšetrovateľmi, ale nenaznačili žiadne známky teroristického motívu.

V roku 2013 boli v kurdskom centre v Paríži nájdené zastrelené tri kurdské aktivistky vrátane Sakine Cansizovej – zakladateľky Strany kurdských pracujúcich alebo PKK. Z ich vraždy bol obvinený turecký občan, hoci podozrenie padlo aj na tureckú spravodajskú službu.

Turecká armáda bojuje proti kurdským militantom napojeným na zakázanú PKK na juhovýchode Turecka, ako aj v severnom Iraku. Turecká armáda tiež nedávno podnikla sériu leteckých a delostreleckých útokov na ciele sýrskych kurdských militantov na severe Sýrie. PKK je v Turecku, Európe a Spojených štátoch považovaná za teroristickú organizáciu a od roku 1984 vedie ozbrojené povstanie proti tureckému štátu.

Francúzsko bolo v rokoch 2015 – 2016 zasiahnuté sériou smrteľných útokov islamských extrémistov a zostáva v pohotovosti pred násilnosťami súvisiacimi s terorizmom.

 

zdroj: apnews.com

redakcia

Recent Posts

Ktorý druh kávy si obľúbite, môže napovedať o vašom životnom štýle a postoji.

Čierna káva Preferujete čiernu kávu, čistú, bez prídavkov? Máte radi veci priamočiare, nemáte trpezlivosť pre…

3 mesiace ago

V odtieňoch žĺtok sa skrýva tajomstvo zdravia, zlatistá alebo oranžová – ktorý žĺtok je najzdravší

"Vajcia patria dlhé roky k neodmysliteľným a najdôležitejším prvkom našej stravy. Či už varené, vyprážané…

3 mesiace ago

Tento muž v roku 1983 zachránil svet od Tretej svetovej vojny, no skoro nikto o jeho hrdinskom čine nevie. Česť jeho pamiatke!

Dňa 26. septembra 1983 sa svet dostal na pokraj atómovej vojny. Zato, že nevypukla, môžeme…

5 mesiacov ago

VIDEO: Chlapci ohromili svet na predškolskej talentovej súťaži

Nič nezahreje srdce viac, ako keď sa stanete hrdým rodičom. Rodičia, ktorí prihlásili svojich štyroch…

5 mesiacov ago

VIDEO: Žena pri plašení holubov vypadla z okna. Zo 7. poschodia visela len za nohu!

Na poslednú chvíľu prišli pražskí policajti k žene, ktorá visela z okna na siedmom poschodí.…

5 mesiacov ago