Jedlo má priamy dopad na kognitívne funkcie človeka v pokročilom veku. Tvrdia to vedci z Iowa State University, ktorí publikovali svoj výskum v lekárskom časopise Journal of Alzheimer’s Disease.

Štúdiu viedli Auriel Willette a Brandon Klinedinst, ktorí sa zameriavajú na spojitosti jedla a vedy.

Je to zároveň prvá rozsiahla analýza, ktorá skúmala súvislosť medzi konkrétnymi potravinami a kognitívnymi funkciami v neskoršom veku človeka.

Testovaná vzorka

Dáta im poskytlo 1 787 ľudí vo veku od 46 do 77 rokov zo Spojeného kráľovstva. Databázu využívajú odborníci z celého sveta pri skúmaní najbežnejších a život ohrozujúcich chorôb.

Respondenti vyplnili dotazník na začiatku výskumu v rokoch 2006 a 2010 a následne tak urobili ešte dvakrát, a to v obdobiach 2012 a 2013 a napokon 2015 a 2016.

Odborníkom sa okrem iného podarilo získať informácie o rozmýšľaní každého človeka „za chodu“. Odpovedali tiež na otázky týkajúce sa konzumácie jedla a alkoholu.

Konkrétne sa zamerali na čerstvé a sušené ovocie, čerstvú i varenú zeleninu a šaláty, ryby, spracované mäso, hydinu, hovädzie, jahňacie, bravčové mäso. Tiež syr, chlieb, obilniny, čaj a kávu, pivo, mušt, červené a biele víno, šampanské a liehoviny.

Zásadné zistenia

Zistili štyri kľúčové fakty.

Pred kognitívnymi problémami v neskoršom veku najviac chráni syr. Aj denná konzumácia alkoholu, najmä červeného vína, súvisela so zlepšením kognitívnych funkcií.

Týždenná konzumácia jahňacieho mäsa, no nie iného červeného mäsa, zlepšuje dlhodobú kognitívnu zdatnosť.

Nadmerný príjem soli má zase negatívny efekt. Mali by si ho strážiť najmä osoby, u ktorých sa už prejavilo riziko Alzheimerovej choroby.

„Milo ma potešilo, že naše výsledky ukázali, že zodpovedná konzumácia syra a červeného vína nie je dobrá len na vysporiadanie sa so súčasnou pandémiou,“ uviedol Willette.

Alzheimerova choroba

Odborník odporúča randomizované klinické štúdie, ktoré by mohli určiť, či by ľahké zmeny v jedálničku mohli výrazne pomôcť mozgu.

Klinedinst dodal, že niektorí ľudia sú viac chránení pred Alzheimerovou chorobou vďaka genetickým faktorom. „Verím, že správny výber jedla dokáže chrániť pred touto chorobou a poklesom kognitívnych funkcií,“ vyjadril sa.

 

zdroj: webnoviny.sk, Lukáš Dedík

Podobné články

Hlas speváka z Kazachstanu je natoľko šokujúci, že si niektorí myslia, že nie je z tejto planéty. Niečo na tom určite bude!

Videli sme už veľa rôznych talentových súťaží, že je ťažké vôbec povedať,…

Preslávená rómska veštica vyložila karty pre jednotlivé znamenia na cely rok 2023! Pozor by si mal…

Táto astrologická predpoveď vám povie o najdôležitejších momentoch roku, ktoré vám pomôžu dosiahnuť…

Naučte sa jednoduchý trik, vďaka ktorému si zoberiete nákupný košík, bez použitia mince!

Aspoň raz za týždeň chodieva skoro každý z nás na veľký rodinný nákup,…

Moju manželku som po 35 rokoch nahradil mladšou ženou a teraz žijem ako vo väzení. Pozrite sa prečo

35 rokov šťastného manželstva, úspešné a spokojné dospelé deti … To všetko…